201710.09
0
0

ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ. 4 Βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Οι όροι «αυτόφωρο» και «επ’ αυτοφώρω» είναι σίγουρα από τους πλέον αναγνωρίσιμους νομικούς όρους για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, κυρίως λόγω της συχνότατης αναφοράς του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης Όλοι μας έχουμε ακούσει εκφράσεις όπως “πιάστηκε επ΄ αυτοφώρω” ή “κρύβεται για να παρέλθει το αυτόφωρο”. Τι είναι όμως το αυτόφωρο ως νομική και πραγματική έννοια;

1.Τι είναι το αυτόφωρο έγκλημα.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρο 242 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, έχουμε αυτόφωρο έγκλημα, εφόσον σε κάθε περίπτωση δεν έχει περάσει ολόκληρη η επόμενη μέρα από τη διάπραξη του εγκλήματος και συντρέχει μία από τις εξής περιπτώσεις:
Όταν ο δράστης συλλαμβάνεται αμέσως τη στιγμή εκείνη, που διαπράττει την αξιόποινη πράξη.
Όταν α) αμέσως, μετά την τέλεση της πράξης, υπάρχει καταδίωξη του δράστη από δημόσια δύναμη, ή από τον παθόντα ή με δημόσια κραυγή,
β) η σύλληψη – οπουδήποτε – του δράστη, που φέρει αντικείμενα ή ίχνη από τα οποία συμπεραίνεται ως πολύ πιθανόν ότι αυτός διέπραξε το έγκλημα, πριν από λίγη ώρα.

2.Ποια είναι τα χρονικά όρια του αυτόφωρου εγκλήματος.

Τα χρονικά όρια του αυτόφωρου αρχίζουν από την στιγμής της τέλεσης της αξιόποινης πράξης και εκπνέουν με τη παρέλευση ολόκληρης της επόμενης μέρας (12η ώρα βραδινή).Η επικρατέστερη νομική άποψη είναι πως το αυτόφωρο διαρκεί έως τα μεσάνυχτα της επόμενης μέρας του εγκλήματος, δηλαδή το πολύ 47 ώρες και 59 λεπτά. Αν δηλαδή κάποιος τελέσει έγκλημα στις 23:45 της Τρίτης, το αυτόφωρο λήγει στις 00:00 της Τετάρτης (24 ώρες και 15 λεπτά). Αν πάλι κάποιος τελέσει έγκλημα στη 1:00 το βράδυ της Δευτέρας, το αυτόφωρο θα διαρκέσει έως τις 00:00 της Τετάρτης.

Τα χρονικά όρια του αυτόφωρου αρχίζουν από την στιγμής της τέλεσης της αξιόποινης πράξης και εκπνέουν με τη παρέλευση ολόκληρης της επόμενης μέρας

3. Ποια είναι η διαδικασία έπειτα από την σύλληψη του δράστη.

Α) Η Σύλληψη

Το αστυνομικό όργανο ή ο ανακριτικός υπάλληλος που συνέλαβε το δράστη επ’ αυτοφώρω για την διάπραξη κάποιου πλημμελήματος, συντάσσει έκθεση σύλληψης του δράστη που διαπράχθηκε και οδηγεί τον δράστη ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Β) Ο Εισαγγελέας

Ο Εισαγγελέας, αποφαίνεται ότι ο συλληφθείς θα δικαστεί αμέσως από το αρμόδιο Δικαστήριο ή θα οριστεί τακτική δικάσιμος, οπότε και αφήνεται ελεύθερος. Η κράτηση αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά τις είκοσι τέσσερις ώρες από την εισαγωγή στο αστυνομικό τμήμα. Αν μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες δεν μπορεί να εισαχθεί η υπόθεση στο ακροατήριο ο Εισαγγελέας μπορεί να παραπέμψει τον κατηγορούμενο στον ανακριτή, ο οποίος οφείλει μέσα στην παραπάνω προθεσμία πρέπει να αποφασίσει για την προσωρινή κράτηση ή όχι του κατηγορούμενου.
Στη Δίκη καλούνται και οι μάρτυρες προφορικά, καθώς και τρίτοι συμμέτοχοι στο έγκλημα, οι οποίοι συνελήφθησαν εκτός των χρονικών ορίων που προβλέπονται για το αυτόφωρο.
Εάν ο Εισαγγελέας πιστεύει ότι υπάρχουν λόγοι να μην εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία, ορίζει τακτική δικάσιμο για την εκδίκαση της υπόθεσης. Τότε, ο Εισαγγελέας γνωστοποιεί την κατηγορία στον κατηγορούμενο και δεν χρειάζεται κοινοποίηση σ’ αυτόν κλητήριου θεσπίσματος.

Γ) Το ακροατήριο

Έπειτα από την παραπομπή του κατηγορούμενου σε δίκη λαμβάνει χώρα το πιο κρίσιμο κομμάτι της ποινικής δικαιοδοσίας, η διεξαγωγή της Δίκης. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου επιβεβαιώνει την ταυτότητα του κατηγορούμενου και ακολουθεί ο διορισμός του συνήγορου υπεράσπισης .
Στη συνέχεια νομιμοποιούνται οι υπόλοιποι διάδικοι (πολιτική αγωγή) ακολουθεί η αποδεικτική διαδικασία με την τυχόν εξέταση των μαρτύρων και την ανάγνωση σχετικών εγγράφων ή την επίδειξη πειστηρίων του εγκλήματος. Τελευταίο αλλά αποφασιστικής σημασίας κομμάτι της διαδικασίας επί του ακροατηρίου είναι η αγόρευση του συνήγορου υπεράσπισης, η οποία μπορεί να αποδειχθεί κομβικής σημασίας για την τελική έκβαση της δίκης. Τέλος το Δικαστήριο αποφαίνεται επί της αθωότητας ή της ενοχής του κατηγορούμενου και σε περίπτωση ενοχής του μεσολαβεί και δεύτερη αγόρευση από συνήγορου υπεράσπισης επί της ποινής, με την οποία επιδιώκεται η όσο το δυνατόν ευνοικότερη ποινική μεταχείριση για τον κατηγορούμενο.

Τελευταίο αλλά αποφασιστικής σημασίας κομμάτι της διαδικασίας επί του ακροατηρίου είναι η αγόρευση του συνήγορου υπεράσπισης, η οποία μπορεί να αποδειχθεί κομβικής σημασίας για την τελική έκβαση της δίκης

4.Γιατί πρέπει να κληθεί άμεσα δικηγόρος με τη σύλληψη του δράστη.

Ο ρόλος του Δικηγόρου σε μια αυτόφωρη σύλληψη είναι πολύπλευρος και ουσιαστικής επιρροής στην εξέλιξη της διαδικασίας. Ο Δικηγόρος θα πρέπει να κληθεί ΑΜΕΣΑ και δίχως καμία χρονοτριβή έπειτα από την σύλληψη του κατηγορούμενου. Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι ένα καλός συνήγορος υπεράσπισης είναι υπεραπαραίτητος για τους παρακάτω λόγους.

Ο ρόλος του Δικηγόρου σε μια αυτόφωρη σύλληψη είναι πολύπλευρος και ουσιαστικής επιρροής στην εξέλιξη της διαδικασίας

Α) Διαφωτίζει τυχόν άγνωστες πτυχές τη διαδικασίας για τον συλληφθέντα: Με την βοήθεια του συνήγορου υπεράσπισης ο συλληφθείς αντιλαμβάνεται τα στάδια της αυτόφωρης διαδικασίας και των δικονομικών ενεργειών κατά τη διάρκεια της και κατανοεί απόλυτα τον μηχανισμό της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Β)Υποστηρίζει έμπρακτα τον κατηγορούμενο: Στο αναπάντεχο πέρασμα του πολίτη από το από το καθεστώς του ελεύθερου ανθρώπου σ αυτό του κρατουμένου ο συνήγορος υπεράσπισης συνεισφέρει τα μέγιστα. Έχοντας την εμπειρία ανάλογων περιπτώσεων και την σχετική επαγγελματική κατάρτιση και εξοικείωση δύναται να συμπαρασταθεί στον κατηγορούμενο και να τον εμψυχώσει ώστε να παρέλθει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτή η διαδικασία.

Γ) Λειτουργεί ως νομικός παραστάτης: Ο συνήγορος διαφυλάττει και υπερασπίζεται τα δικαιώματα του συλληφθέντα, από τη στιγμή που είναι δικονομικώς παραδεκτή η συμμετοχή του στη διαδικασία (λ.χ. συνθήκες κράτησης, εμφάνιση ενώπιον του εισαγγελέα, εκπροσώπηση του στο ακροατήριο κατά την δικάσιμο)

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την αυτόφωρη σύλληψη και την διαδικασία της τηλεφωνήστε στο 2104132085 ή στο 6948561550 και ένας καταρτισμένος δικηγόρος ποινικών διαδικασιών θα λύσει κάθε σας απορία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *