Η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Χάρτης για την αποκωδικοποίηση των νέων διατάξεων.
Η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Χάρτης για την αποκωδικοποίηση των νέων διατάξεων.
by Antonis Kepesidis in Αστικό Δίκαιο, νεα
Στις 16 Μαΐου 2019 ψηφίστηκε ο πολυσυζητημένος Ν. 4611/2019 για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Ταμεία και ΔΟΥ, παρέχοντας μια σανίδα σωτηρίας σε χιλιάδες συμπολίτες που μάχονται να ορθοποδήσουν οικονομικά.
Στον παρόν άρθρο θα επιχειρηθεί μια “ακτινογραφία” στο συγκεκριμένο νομοθέτημα, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουμε εν συντομία τα βασικότερα σημεία των διατάξεων του.
1. Με ποίον τρόπο κατατίθεται η αίτηση της ρύθμισης των 120 Δόσεων
Οι εικόνες με δεκάδες ταλαιπωρημένους συμπολίτες μας να σχηματίζουν δαιδαλώδεις ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
Πλέον η διαδικασία θα εκκινεί και θα ενημερώνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λειτουργεί αποκλειστικά προς αυτό τον σκοπό από τον ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ.
Ο χρήστης και αιτών της ρύθμισης θα εισάγει στην πλατφόρμα τα προσωπικά του στοιχεία (ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για ΕΦΚΑ και κωδικούς Taxis net για ΑΑΔΕ) και αφού ταυτοποιείται θα εκκινεί την διαδικασία με την συμπλήρωση των απαιτούμενων εγγράφων.
2. Ποιοι δικαιούνται να ενταχθούν στη ρύθμιση
Στη ρύθµιση µπορούν να ενταχθούν ενεργοί και µη ενεργοί ασφαλισµένοι όπως επίσης και εργοδότες που έχουν οφειλές προς τους ασφαλιστικούς φορείς, οι οποίες δηµιουργήθηκαν έως 31/12/2018. Εντάσσονται και όλοι οι ασφαλισµένοι και συνταξιούχοι που έχουν οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, όπως και οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη ρυθµίσει την αποπληρωµή των οφειλών τους µε παρακράτηση σήµερα από τη σύνταξη σε 40 δόσεις.
3. Tι συμβαίνει με όσους έχουν ήδη ρυθμιστεί οι οφειλές τους
Ρητά προβλέπεται στον νόµο ότι αυτοί που έχουν ρυθµίσει τις οφειλές τους µε τις προυφιστάμενες ρυθµίσεις θα µπορούν να αποχωρούν από τις ρυθµίσεις αυτές και να µπαίνουν στη νέα ρύθµιση για το υπολειπόµενο ποσό.
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέγει να ενταχθεί στην νέα ρύθμιση, η αίτηση του στην ειδική πλατφόρμα θα συνεπάγεται με την απώλεια της οποιαδήποτε μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή ρύθμιση.
Τυχόν ανεξόφλητα υπόλοιπα από προηγούμενες ρυθμίσεις θα μεταφέρονται στη νέα ρύθμιση.
4. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από την ένταξη στην νέα ρύθμιση
Πέρα του γεγονότος ότι ο οφειλέτης που επιλέγει την νέα ρύθμιση εξασφαλίζει ότι η περιουσία δεν θα αποτελέσει αντικείμενο καταδιωκτικών μέτρων (κατασχέσεις και πληστειριασμών), παρέχονται και σημαντικές µειώσεις των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσµης καταβολής, ανάλογα το είδος της οφειλής.
Οι µειώσεις ξεκινούν από 100% για όλες τις ρυθµιζόµενες οφειλές των αγροτών και για τους εργοδότες µόνο σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της βασικής οφειλής. H µείωση για όλους τους υπόλοιπους οφειλέτες είναι 85%, ενώ για τους εργοδότες που θα µπουν στην ρύθμιση των δόσεων η µείωση των προσαυξήσεων ανέρχεται στο 50%.
5. Τι συμβαίνει σε περίπτωση που ο οφειλέτης αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην ρύθμιση
Ο οφειλέτης θα εκπίπτει της ρυθμίσεως σε περίπτωση που δεν καταβληθούν σωρευτικά τα ποσά που ισοδυναµούν µε δύο δόσεις ρύθµισης και εάν δεν τηρούνται οι τρέχουσες υποχρεώσεις του ασφαλισµένου.
6. Ποια είναι η ελάχιστη δόση και ποιος θα είναι ο ανώτατος και ο κατώτατος αριθµός δόσεων.
Η ελάχιστη δόση είναι 30 ευρώ για τους αγρότες και 50 ευρώ για τους λοιπούς οφειλέτες. Ο ανώτατος αριθμός δόσεων είναι οι 120, ενώ στον αντίποδα δεν ορίζεται κάποιος περιορισμός ως προς τον κατώτατο αριθμό δόσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης και με δύο δόσεις. Ο αριθμός των δόσεων θα προκύπτει από τη διαίρεση της νέας οφειλής (κύρια οφειλή, εναποµείνασες προσαυξήσεις και προβλεπόμενος τόκος 5%) διά του 120. Εάν προκύπτει μικρότερο ποσό από την ελάχιστη δόση, θα αναπροσαρμόζεται ο αριθμός των δόσεων βάσει της ελάχιστης δόσης.