ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΟΝΕΑ – ΤΕΚΝΟΥ. Ο σκοπός, η φύση και η δικαστική ικανοποίηση του.
Ο χωρισμός ενός ζευγαριού είναι πάντα μια δύσκολη και επώδυνη διαδικασία. Η ύπαρξη παιδιών περιπλέκει όμως έτι περισσότερο την κατάσταση. Δυστυχώς, ουκ ολίγες φορές, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ένας εκ των δύο συζύγων να παρεμποδίσει την επικοινωνία του τέκνου με τον έτερο γονέα, είτε για να επιτύχει κάποιο σκοπό (π.χ. να αποκομίσει χρηματικά ποσά), είτε απλά για να “τιμωρήσει” τον πρώην σύντροφο του.
Στον παρόν άρθρο σε μορφή απλών ερωτοαπαντήσεων θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε στις συχνότερες απορίες που ανακύπτουν σχετικά με το δικαίωμα επικοινωνίας γονέα – τέκνου.
1. Τι είναι το δικαίωμα επικοινωνίας και ποιος το ασκεί;
Η διάταξη του 1520 ΑΚ ορίζει ότι “ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει με το τέκνο, διατηρεί το δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας”. Το δικαίωμα της επικοινωνίας είναι προσωπικό δικαίωμα, που συντρέχει στο πρόσωπο του γονέα, που δεν διαμένει με το τέκνο του. Ο ορισμός της επικοινωνίας πρέπει να ερμηνεύεται διασταλτικά, ώστε να δύναται να κατοχυρωθεί νομοθετικά κάθε δυνατός τρόπος επικοινωνίας γονέα – τέκνου (π.χ. δια ζώσης επικοινωνία, τηλεφωνική, με επιστολές).
Ο ορισμός της επικοινωνίας πρέπει να ερμηνεύεται διασταλτικά, ώστε να δύναται να κατοχυρωθεί νομοθετικά κάθε δυνατός τρόπος επικοινωνίας γονέα – τέκνου.
2. Ποιος σκοπός του δικαιώματος επικοινωνίας;
Τόσο στο Σύνταγμα όσο και στον Αστικό κώδικα υφίστανται μια σειρά διατάξεων που αποσκοπούν στην προστασία της οικογένειας, ενός θεσμού υψίστης σημασίας για την Ελληνική κοινωνία. Το δικαίωμα της επικοινωνίας εξασφαλίζει και νομοθετικά στον κάθε γονέα την δυνατότητα του να αναπτύξει αισθήματα αγάπης και στοργής με το τέκνο του,να οικοδομήσει ένα υγιή συναισθηματικό δεσμό με το τέκνο του, δίχως τον κίνδυνο να αποξενωθεί από αυτόν λόγω του χωρισμού με τον σύντροφο του.
3.Υπάρχει η δυνατότητα να απαγορευτεί η επικοινωνία γονέα – τέκνου από τον άλλο σύντροφο ή δικαστικά;
Ο αποκλεισμός επικοινωνίας γονέα – τέκνου μπορεί να διαταχθεί μόνο από το αρμόδιο Δικαστήριο και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Κριτήριο αποτελεί πάντα το συμφέρον του τέκνου, το όποιο ως ανήλικο χρίζει ιδιαίτερης προστασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποκλεισμού της επικοινωνίας γονέα – τέκνου αποτελεί η περίπτωση που ο χαρακτήρας του γονέα δύναται να θεωρηθεί επικίνδυνος για την ψυχική και σωματική υγεία του τέκνου (π.χ. εκρήξεις θυμού και βίας, ψυχικές ασθένειες).
Ο αποκλεισμός επικοινωνίας γονέα – τέκνου μπορεί να διαταχθεί μόνο από το αρμόδιο Δικαστήριο και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις/
4.Πως ρυθμίζεται το δικαίωμα της επικοινωνίας;
Οι ειδικότερες λεπτομέρειες του δικαιώματος επικοινωνίας ρυθμίζονται κάθε φορά από το Δικαστήριο (σε περίπτωση που δεν συμφωνούν οι σύζυγοι εξωδικαστικά), το οποίο αποφασίζει για το χρόνο, τον τόπο επικοινωνίας και το είδος της, αφού λάβει υπόψη τυχόν ιδιαίτερες περιστάσεις που πιθανόν να συντρέχουν. Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι δεσμευτική μόνο για τον γονέα που έχει την επιμέλεια του τέκνου και που οφείλει να επιτρέπει την επικοινωνία με τον έτερο γονέα.