Εθνικός Κατάλογος Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών (ΕΚΑΝΑ): Η λειτουργία του σε 4 απλές ερωτήσεις.
Η απέλαση ενός αλλοδαπού και η επαναπροώθηση του στην χώρα προέλευσης του αποτελεί μια από τις εντονότερες δοκιμασίες που δύναται να βρεθεί αντιμέτωπος.
Η απέλαση, είτε διοικητική, είτε δικαστική συνοδεύεται πάντα με την εγγραφή του απελαθέντος αλλοδαπού στον εθνικό κατάλογο ανεπιθυμήτων αλλοδαπών, κάνοντας την ζωή του “δύσκολη”.
Ποια είναι όμως η λειτουργία του ΕΚΑΝΑ, πότε εγγράφεται και πότε διαγράφεται σε αυτόν ένας αλλοδαπός και ποια τα αρμόδια όργανα για την κατάρτιση του;
1. Ποια η φύση και λειτουργία του ΕΚΑΝΑ
Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης τηρεί κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών στην Ελληνική επικράτεια (εφεξής ΕΚΑΝΑ).
Η καταχώριση ενός αλλοδαπού στον ΕΚΑΝΑ αποτελεί ένα τεχνικό μέσο εξασφάλισης της υλοποίησης της απέλασης, αλλά και ένα εργαλείο παρεμπόδισης της εισόδου ή της επανόδου του απελαθέντος αλλοδαπού υπηκόου.
Η καταχώριση ενός αλλοδαπού στον ΕΚΑΝΑ αποτελεί ένα τεχνικό μέσο εξασφάλισης της υλοποίησης της απέλασης, αλλά και ένα εργαλείο παρεμπόδισης της εισόδου ή της επανόδου του απελαθέντος αλλοδαπού υπηκόου
2. Πότε και γιατί εγγράφεται ένας αλλοδαπός στον ΕΚΑΝΑ
Στον ΕΚΑΝΑ εγγράφονται υπό ορισμένες προϋποθέσεις οι παρακάτω κατηγορίες αλλοδαπών:
- Οι αλλοδαποί σε βάρος των οποίων διατάχθηκε η απέλαση από την χώρα, βάσει δικαστικής ή διοικητικής απόφασης
- Οι αλλοδαποί των οποίων η παρουσία στο Ελληνικό έδαφος, αποτελεί απειλή για την δημόσια τάξη και ασφάλεια.
- Οι αλλοδαποί σε βάρος των οποίων συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας κατά τα σχετικά οριζόμενα στο άρθρο 76 του Ν. 3386/2005.
3. Ποια είναι τα αρμόδια όργανα για την εγγραφή στον ΕΚΑΝΑ
Η εγγραφή στον ΕΚΑΝΑ γίνεται με απόφαση:
- Του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στις περιπτώσεις αλλοδαπών, των οποίων η παρουσία στο Ελληνικό έδαφος, αποτελεί απειλή για την δημόσια τάξη και ασφάλεια ή συντρέχουν λόγοι Δημόσιας Υγείας
- Του διευθυντή της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στην περίπτωση που συντρέχει λόγος εθνικής ασφάλειας.
- Των Διευθυντών των Αστυνομικών Διευθύνσεων και των Διευθύνσεων αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης, κατά λόγο τοπικής αρμοδιότητας, στην περίπτωση αλλοδαπών σε βάρος των οποίων διατάχθηκε η απέλαση από την χώρα , βάσει δικαστικής ή διοικητικής απόφασης.
4. Η διαγραφή από τον ΕΚΑΝΑ
Ο τρόπος διαγραφής από τον ΕΚΑΝΑ ποικίλει ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο ενεγράφη ο αλλοδαπός. Συνοπτικά οι λόγοι για τους οποίους ένας αλλοδαπός διαγράφεται από τον κατάλογο των ανεπιθύμητων είναι:
- Η παρέλευση της χρονικής διάρκειας ισχύος της απόφασης εγγραφής
- Η ανάκληση ή ακύρωση της διοικητικής απόφασης απέλασης, βάσει της οποίας έγινε η εγγραφής
- Η κατάργηση της δικαστικής απόφασης που επέβαλλε την απέλαση
- Η αναστολή εκτέλεσης της απόφασης απέλασης από το αρμόδιο δικαστήριο και για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή αυτή.
- Η έκδοση απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης, με την οποία επιτρέπεται η επάνοδος του αλλοδαπού στην χώρα , σύμφωνα με τα άρθρα 74 ή 99 ΠΚ.
- Αυτοδίκαιη διαγραφή βάσει ειδικών διατάξεως της μεταναστευτικής νομοθεσίας.
Ο τρόπος διαγραφής από τον ΕΚΑΝΑ ποικίλει ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο ενεγράφη ο αλλοδαπός
Σε περίπτωση άρνησης του αρμόδιου οργάνου να διαγράψει τον αλλοδαπό από τον ΕΚΑΝΑ, έπειτα από σχετικό αίτημα του, υφίσταται η δυνατότητα προσφυγής στα αρμόδια Διοικητικά δικαστήρια με τα ένδικα βοηθήματα της αίτησης ακυρώσεως και αναστολής εκτέλεσης.