Νοταρά 45, Πειραιάς , ΤΚ. 18531, Ελλάδα
2104132085 - 6948561550
kepesidis.kolivalaw@gmail.com

Πολιτογράφηση Αλλοδαπών. Προϋποθέσεις και έννομες συνέπειες.

Πολιτογράφηση Αλλοδαπών. Προϋποθέσεις και έννομες συνέπειες.

Η Ελληνική ιθαγένεια μπορεί να αποκτηθεί από έναν αλλοδαπό ή έναν αλλογενή ομογενή με πλείονες τρόπους (π.χ. αυτοδίκαια με την γέννηση του σε Ελληνικό έδαφος – με κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις).

Στην πλειονότητα όμως των περιπτώσεων ο αλλοδαπός αποκτά την Ελληνική ιθαγένεια, κατόπιν αιτήσεως του μέσω της διαδικασίας της πολιτογράφησης.

1. Τι είναι η πολιτογράφηση

Πολιτογράφηση είναι η διοικητική πράξη, με την οποία ένα κράτος απονέμει την ιδιότητα του πολίτη ( ιθαγένεια αλλιώς υπηκόοτητα) σε έναν αλλοδαπό πολίτη.

Πρόκειται για μια ατομική διοικητική πράξη που απαιτεί δύο στοιχεία: τη βούληση του προσώπου να γίνει Έλληνας πολίτης και τη βούληση του Ελληνικού κράτους να δεχτεί το συγκεκριμένο πρόσωπο ως πολίτη του .

2. Ποιες οι έννομες συνέπειες της πολιτογράφησης ενός αλλοδαπού πολιτή

Από την στιγμή που ο αλλοδαπός αποκτήσει την Ελληνική ιθαγένεια εξομοιώνεται απόλυτα με τους λοιπούς Έλληνες πολίτες. Η Ελληνική ιθαγένεια συνεπάγεται με σημαντικά προνόμια και δικαιώματα τόσο εντός της Ελληνικής Επικρατείας, όσο και εντός της Ευρωπαικής κοινότητας. Ο αλλοδαπός, πλέον ως Έλληνας Πολίτης, απολαμβάνει το δικαίωμα της ελευθερίας κυκλοφορίας εργαζομένων εντός της Ε.Ε., μπορεί να εκλεγεί σε δημόσια αξιώματα και φυσικά να εργαστεί σε δημόσιες υπηρεσίες.

3. Ποιες τυπικές προϋποθέσεις απαιτούνται για να αποκτηθεί η Ελληνική ιθαγένεια

Ο αλλοδαπός υπήκοος πρέπει να πληροί ορισμένες τυπικές προϋποθέσεις, οι οποίες καθορίζονται από τον κώδικα Ελληνικής ιθαγένειας, προκειμένου να καταθέσει αίτησης πολιτογράφησης ενώπιον του αρμόδιου φορέα. Συγκεκριμένα ο αιτών πρέπει:

α) Να είναι ενήλικος κατά τον χρόνο της υποβολής της δήλωσης πολιτογράφησης, να έχει συμπληρώσει δηλαδή το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης,

β) Να μην έχει κάποιο ποινικό κώλυμα, δηλαδή να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για κάποιο αδίκημα που τέλεσε εκ δόλου ) κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης,

γ) Να μην τελεί υπό απέλαση ή άλλη εκκρεμότητα του καθεστώτος νόμιμης παραμονής του στη Χώρα.

δ) Να αποδεικνύει τον απαιτούμενο νόμιμο χρόνο διαμονής στην Ελλάδα, ο οποίος, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, είναι: τουλάχιστον επτά (7) συνεχή έτη. Για τους ομογενείς και για όσους έχουν γεννηθεί και κατοικούν συνεχώς στην Ελλάδα δεν απαιτείται η χρονική προϋπόθεση της επταετούς διαμονής.

ε) Να κατέχει έναν από τους κάτωθι τίτλους νόμιμης διαμονής:

  • Άδεια επί μακρόν διαμένοντος ή άδεια δεύτερης γενιάς,
  • Βεβαίωση ή άλλον τίτλο διαμονής που χορηγείται σε πολίτες κρατών – μελών της ΕΕ ή των χωρών ΕΖΕΣ,
  • Δελτίο ή άλλον τίτλο διαμονής που χορηγείται σε μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη κράτους – μέλους της ΕΕ ή σε γονείς ανηλίκου ημεδαπού,
  • Δελτίο αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώς επικουρικής προστασίας ή μέλους οικογένειας κατόχου τέτοιου δελτίου,
  • Ταξιδιωτικά έγγραφα ή ειδικό δελτίο που έχει χορηγηθεί από ημεδαπή αρχή, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης, περί του καθεστώτος των ανιθαγενών.
  • Δελτίο ή άλλον τίτλο διαμονής ομογενούς κάθε τύπου, εκτός από Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.
  • Άδεια διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας
  • Άδεια διαμονής για επενδυτική δραστηριότητα

Η απόφαση πολιτογράφησης εκδίδεται από τον Υπουργό Εσωτερικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως. Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης πολιτογράφησης ο αλλοδαπός δίνει όρκο ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να λάβει την ιθαγένεια.

Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως χρονοβόρα διαδικασία, η οποία υποκρύπτει αρκετές δυσκολίες και εξ΄ αυτού του λόγου κρίνεται απαραίτητη η παρακολούθηση της από έναν καταρτισμένο δικηγόρο.

(προαιρετική )

Tags: , , , , , ,